Zwangerschapsklachten
Hieronder vind je informatie en uitleg over de meest voorkomende zwangerschapsklachten.
Afscheiding / schimmelinfectie
Het is normaal dat je in de zwangerschap meer last hebt van afscheiding. Door de zwangerschapshormonen die in je lichaam aanwezig zijn, is de afscheiding vaak meer en dunner. Afscheiding hoort wit of doorzichtig van kleur te zijn. Is dit een andere kleur, raadpleeg dan de huisarts. In de zwangerschap ben je gevoeliger voor een schimmelinfectie (candida). De symptomen hiervoor zijn een korrelige witte afscheiding die jeuk en/of een brandend gevoel rondom de vagina kan geven. Rondom de vagina kan het een beetje rood zijn. Een schimmelinfectie is zeker niet erg en komt vaak voor, het kindje ondervindt hier zeker geen problemen van, maar het is wel belangrijk om te behandelen. Ga hiervoor naar de huisarts. Mocht je een schimmelinfectie hebben tijdens de bevalling dan kan dit spruw veroorzaken bij het kindje. Schimmels leven op suikers, dus wanneer je vaak een schimmelinfectie hebt, probeer dan eens wat minder dingen te eten en drinken die veel suikers bevatten. Wie weet helpt dit!
Bandenpijn
Door de groei van je baarmoeder in je zwangerschap worden de baarmoederbanden opgerekt. Deze banden lopen vanaf de baarmoeder door je liezen naar je schaambot en je stuit. Als deze oprekken kan dit een kramperig of stekerig gevoel in je onderbuik en liezen geven. Deze pijn kan best een tijdje aanhouden. Dit kun je met name voelen bij plotselinge bewegingen. Dit noemen we bandenpijn. Een stevige onderbroek of een warme kruik kan de oplossing bieden. En bedenk altijd: het kindje merkt hier niets van!
Bekkenpijn
Het bekken is samengesteld uit verschillende botten. Tussen deze botten zit kraakbeen en elastische banden en kapsels. Onder invloed van zwangerschapshormonen verweken je bekkengewrichten en banden. Dit is nodig om over enige tijd je kindje te kunnen baren. Dit verweken kan pijnklachten veroorzaken. De één heeft hier echter meer last van dan de ander tijdens de zwangerschap.
– Voorkom een waggelgang. Hierdoor wordt het alleen maar erger.
– Probeer niet te veel trap te lopen of te fietsen. Als je de trap oploopt moet je elke tree je ene voet bij de ander sluiten. Als je de trap afgaat doe dit dan het liefst achterstevoren of zittend op je billen.
– Probeer zwaar tillen te vermijden. Til geen zware boodschappentas wanneer er ook iemand anders is die de tas kan dragen. Til het zeker niet aan één kant, maar probeer het gewicht aan twee kanten te verdelen. Soms kun je tillen natuurlijk niet vermijden, zeker niet met kleine kinderen, probeer dan goed op je houding te letten: ga goed door je knieën, met een rechte rug.
– Wanneer je ’s ochtends opstaat, draai dan vanuit rugligging eerst op je zij, ga dan zitten en kom daarna omhoog om uit bed te stappen.
– Loop niet op hoge hakken, maar draag platte schoenen
– Draag eventueel een buikband voor extra ondersteuning. Deze kan je o.a. kopen bij de Prenatal.
– De hele dag op bed liggen of in een stoel zitten is niet goed voor je bekken, té actief zijn ook niet. Probeer voor jezelf een goede balans te vinden.
– Als dit allemaal niet helpt kun je via ons het telefoonnummer krijgen van een bekkenfysiotherapeut en hier een afspraak maken (zonder verwijzing van een huisarts).
Blaasontsteking
Zwangere vrouwen zijn erg gevoelig voor een blaasontsteking. Met name wanneer je vóór de zwangerschap ook af en toe een blaasontsteking hebt gehad, moet je er alert op zijn in de zwangerschap. In de zwangerschap moet je vaak kleine beetjes plassen, omdat de baarmoeder en het kindje op de baarmoeder drukt. Wanneer je een pijnlijk, branderig gevoel hebt bij het plassen, of je hebt onderbuikspijn en regelmatig harde buiken dan is het verstandig urine weg te brengen naar de huisarts en het laten nakijken op een blaasontsteking. Het is belangrijk een blaasontsteking in een zwangerschap goed te behandelen omdat het anders voor veel harde buiken kan zorgen en deze uiteindelijk kunnen overgaan in weeën. Wanneer je een blaasontsteking hebt in de zwangerschap wordt deze behandeld met antibiotica. Wanneer je een blaasontsteking hebt, geef dit dan aan bij ons aangezien we dan een extra urine-onderzoek doen bij 34 weken zwangerschapsduur.
Bloedneus / tandvleesbloeding
Door het hormoon progesteron liggen de bloedvaatjes in je neus en tandvlees meer aan de oppervlakte dan voor de zwangerschap. Hierdoor zijn ze veel kwetsbaarder. Je kan zomaar ineens een bloedneus krijgen, vooral bij snuiten, niezen of overgang van koude naar warmte. Aangezien je tandvlees in de zwangerschap wat gevoeliger is, zal het sneller bloeden, vooral bij tanden poetsen. Gebruik daarom een zachte tandenborstel.
Bloedverlies
Een kleine bloeding komt bij vele zwangere vrouwen voor. Je schrikt er vaak van omdat bloedverlies niet bij een zwangerschap hoort. Bloedverlies kan verschillende betekenissen hebben. Een bloeding in de eerste zwangerschapsweken kan wijzen op een innestellingsbloeding, je kunt iets bloed verliezen na gemeenschap en ook na moeizame ontlasting. Bloedverlies in de eerste 12-14 weken kan ook wijzen op een beginnende miskraam, vaak heb je dan ook krampende buikpijn. Wanneer je een heel klein beetje bloedverlies hebt en je dit kunt verklaren door gemeenschap of moeizame ontlasting mag je dit rustig afwachten. Maar wanneer je ruim bloedverlies hebt, buikpijn hebt en/of ongerust bent moet je ons altijd bellen. Bij bloedverlies later in de zwangerschap moet je altijd de verloskundige bellen.
Brandend Maagzuur
Door het hormoon progesteron sluit het maagklepje minder goed tijdens je zwangerschap. Samen met het feit dat de baarmoeder groeit en steeds meer ruimte in de buik inneemt, drukt het de maag een stukje naar boven. Hierdoor kan er maagzuur in je slokdarm komen. De slijmvliezen van je slokdarm worden hierdoor aangetast. Dit geeft het branderige gevoel.
– In plaats van drie grote maaltijden is het verstandig om wat vaker kleinere maaltijden te nuttigen verdeeld over de dag.
– Eet niet te vet, kruidig of te laat op de avond.
– Vermijd koolzuurhoudende dranken en sterke koffie.
– Zorg dat je ‘s nachts niet helemaal plat op je rug in bed ligt maar doe een extra kussen onder je hoofd.
– Melkproducten kunnen ook helpen tegen brandend maagzuur, je kunt het beste een slokje melk, een hapje vanillevla, een droog biscuitje of een witte boterham nemen.
– Bij de drogist zijn rennies te verkrijgen die je mag slikken wanneer je zwanger bent en er is ook een voeibare variant van.
– Wanneer dit allemaal niet (voldoende) helpt, dan kun je bij de apotheek antagel of regla pH kopen (dit kan zonder recept).
Carpaal-Tunnel-Syndroom
Het extra vocht dat je vasthoudt in je zwangerschap, kan soms op je hand- en armzenuwen drukken. Deze zitten aan de binnenzijde van je pols in een soort tunneltje. Als er vocht in dat tunneltje gaat zitten, raken je zenuwen iets bekneld. Je kunt last krijgen van tintelende vingers, een slapend gevoel en je kracht in je handen kan verminderen. Vooral in de nacht kun je hier last van hebben.
– Na het douchen je armen koud nadouchen.
– Bij tintelingen je armen strekken boven je hoofd en je vingers bewegen.
– ’s Nachts je polsen spalken. Dit kan je doen met polsbeschermers die gebruikt worden met skaten.
Harde buiken
De baarmoeder is een grote spier die af en toe samentrekt. Tijdens de zwangerschap ervaar je dit samentrekken als een harde buik. Een harde buik voelt niet prettig en ongemakkelijk aan. Je kunt meer harde buiken voelen tijdens periodes waarin je kindje hard groeit. Vaak ontstaat een harde buik ook als je het erg druk hebt gehad of als je een onverwachte beweging maakt. Ook een volle blaas of en blaasontsteking kan zorgen voor harde buiken. Zolang je harde buiken niet pijnlijk zijn en je er niet meer dan 20 per dag hebt, kunnen harde buiken geen kwaad. Zijn ze wel pijnlijk en zijn het er meer dan 20 per dag of gaan ze op weeën lijken omdat ze pijnlijk zijn en ze regelmatig om de paar minuten terug komen, neem dan contact op met je verloskundige.
Incontinentie
Zeker op het einde van je zwangerschap kun je wat moeilijker je urine ophouden. Dit komt doordat de sluitspier van je blaas iets slapper wordt. Vooral op momenten dat er extra druk op je blaas komt (bijvoorbeeld bij niezen, lachen, hoesten), merk je dit. Je kunt dan wat druppels urine verliezen.
– Probeer je bekkenbodem stevig te houden door bekkenbodemoefeningen te doen.
– Als het urineverlies erg veel is, ga dan naar een bekkenfysiotherapeut. Hij/Zij kan gericht oefeningen met je doen. Bel ons voor het telefoonnummer van een bekkenfysiotherapeut.
Misselijkheid
Sommige vrouwen zijn erg misselijk in het begin van de zwangerschap. Bijna altijd is deze misselijkheid na drie tot vier maanden over. Soms is het zo dat je ook overgeeft, wanneer dit af en toe is, is het niet erg, maar wanneer je weinig tot geen voeding en/of vocht binnenhoudt moet je altijd contact met ons opnemen. Je kunt het beste regelmatig lichte maaltijden eten en deze goed over de dag verdelen. Je merkt zelf vaak het beste welke voeding je goed en welke voeding je niet goed verdraagt. Helpen deze adviezen niet, neem dan contact op met de verloskundige.
Obstipatie / aambeien
Onder invloed van progesteron werkt je maag-darmstelsel trager in je zwangerschap. Daardoor krijg je harde ontlasting en kun je dus moeilijker je ontlasting kwijt. Je bent in de zwangerschap ook gevoeliger voor aambeien. Dat komt door slappere vaatwanden en de zwaarder wordende baarmoeder. Doordat je in de zwangerschap harder op je ontlasting moet persen (i.v.m obstipatie), kun je aambeien krijgen.
– Probeer vezelrijk te eten, voldoende te drinken en regelmatig te bewegen.
– Tegen de aambeien kun je bij de drogist aambeienzalf krijgen (zeg wel dat je zwanger bent, zodat je een zalf krijgt die je mag gebruiken in de zwangerschap).
– Otrivin neusspray op een gaasje werkt ook tegen aambeien, gebruik dit alleen na de bevalling.
– Wanneer deze adviezen niet helpen, vraag het ons want wij kunnen je adviseren.
Slaapproblemen
Tijdens je zwangerschap heb je vaak moeite met doorslapen, vaak in de eerste en laatste maanden van je zwangerschap. Vaak moeten plassen, een bewegend kind, piekeren of een goede slaaphouding vinden, zijn vaak de oorzaken van dit probleem.
– Neem geen slaapmedicatie in verband met je zwangerschap.
– Een ontspannen boek, een douche, een wandeling of warme melk met honing voor het slapen gaan kunnen uitkomst bieden.
– Wanneer je ’s nachts niet goed slaapt, probeer dan overdag een beetje meer rust te nemen.
Striae / zwangerschapsstriemen
Striae, ook wel zwangerschapsstriemen, ontstaan wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer bij kan houden. Hierdoor gaan je opperhuid en het onderhuids bindweefsel scheuren. Eerst zijn het roodpaarse strepen, maar na je zwangerschap verbleken deze. Helaas zullen ze niet helemaal verdwijnen. Vóór het ontstaan van striae kan je huid wat gevoeliger zijn en jeuken. Er zijn vele zalfjes te koop, helaas is de werking hiervan nooit bewezen. Je kunt er dus niets aan doen om het ontstaan van striae te voorkomen. Wanneer striae ontstaan kan het verlichtend zijn de buik af te spoelen met koud water.
Vermoeidheid
Moeheid is een veelvoorkomende klacht in het begin van de zwangerschap. Dit is een gevolg van de hormoonveranderingen in je lichaam. Ook deze klacht verdwijnt vaak na ongeveer drie maanden. Zwanger zijn kost veel energie. Het beste is om hier aan toe te geven. Moeheid kan soms ook een teken zijn dat je een laag ijzergehalte hebt. Dit laten we prikken tijdens het eerste bloedonderzoek en prikken we opnieuw bij 30 weken zwangerschapsduur. In het begin van de zwangerschap is moeheid bijna altijd iets wat erbij hoort en komt dan zelden door een te laag ijzergehalte.
Vocht vasthouden
Door het hormoon progesteron houd je vocht vast. Vooral in de laatste maanden van je zwangerschap zul je het meeste vocht vasthouden, met name je voeten, handen en gezicht worden dikker. Wanneer je bloeddruk goed is en je geen andere klachten hebt is vocht vasthouden niet erg.
– Je armen boven je hoofd strekken en je vingers bewegen
– Je onderbenen hoog leggen.
– Na het douchen je armen en benen koud nadouchen.
– Blijf voldoende drinken en zorg voor voldoende beweging.
– Bleekselderij, komkommer, muntthee en brandnetelthee werken vochtafdrijvend.
Zwangerschapsjeuk
Tijdens je zwangerschap kan je ineens erg veel last van jeuk krijgen. Meestal aan je armen, benen, borsten en buik. Soms heb je jeuk over je gehele lichaam. Het wordt veroorzaakt door stuwing in de lever, hierbij komen galzure zouten vrij die jeuken. Na je bevalling verdwijnt het namelijk zomaar weer.
– Probeer zo weinig mogelijk te krabben.
– Afkoelen met ijskoud water brengt tijdelijke verlichting.
– Eventueel inpoederen met mentholpoeder.
– Insmeren met aftersun, calendula-emulsie of molkosan.
Wat we ook voor u kunnen doen
Eerste consult
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wanneer moeten jullie de eerste afspraak maken?
Echo's
Al onze verloskundigen kunnen echo's maken en helpen jullie graag.
Nieuws
Klik op de button voor het laatste nieuws.
Ons team
Graag stellen we ons aan je voor en begeleiden we jullie tijdens de zwangerschap.