Belinstructies voor de bevalling
Wanneer bellen?
Wij vinden het belangrijk dat jullie bevalling goed, veilig en voor jullie zo prettig mogelijk verloopt. In de zwangerschap kun je je voorbereiden door het volgen van een zwangerschapscursus en/of door het lezen van een goed bevallingsboek (bijvoorbeeld “Duik in je weeën” ven Carita Salomé of “Veilig bevallen” van Beatrijs Smulders) en het bezoeken van onze voorlichtingsavond over de bevalling. Wanneer jullie bepaalde wensen of ideeën over de bevalling hebben dan kunnen jullie deze al in de zwangerschap bij ons aangeven, alles is bespreekbaar.
Wanneer je geen medische reden hebt mag je bij ons bevallen tussen de 37 en 42 weken. Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen.
Weeën
Meestal begint een bevalling met weeën. Weeën zijn pijnlijke harde buiken die vaak in het begin onregelmatig komen en nog niet zo heftig zijn. Het beste is om dit af te wachten, de weeën gaan vanzelf vaker komen, langer duren en pijnlijker worden. Zorg dat je je goed kunt concentreren, afleiding stoort, geeft onrust en vermindert vaak je weeën. Soms kan een warme douche of bad of een kruik een beetje verlichting geven. Belangrijk is om goed te drinken, regelmatig te plassen en wanneer je iets wilt eten om dan iets kleins te eten (een cracker, yoghurt enz).
Wanneer je van je eerste kindje bevalt, bel de verloskundige dan wanneer je ongeveer 1,5-2 uur weeën hebt die elke 4 minuten komen en een minuut duren (dus 1 minuut wee, 3 minuten rust).
Beval je van een volgend kindje, bel dan de verloskundige wanneer je ongeveer een uur lang weeën hebt die elke 4 minuten komen. Soms maken we andere afspraken, bijvoorbeeld bij vrouwen die de eerste keer snel zijn bevallen, dan hoor je dit op het spreekuur.
Breken van de vliezen
De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Vaak is het heel duidelijk dat je vruchtwater verliest, je voelt namelijk vocht weglopen en hebt een hele natte plek in je onderbroek. Maar soms verlies je maar een paar druppels vocht en weet je niet zeker of het vruchtwater is, dan doe je een kraamverband uit het kraampakket in je onderbroek. Deze bekijk je na 1 of 2 uurtjes, wanneer je dan zeker weet dat de vliezen gebroken zijn of bij blijvende twijfel moet je altijd bellen met de verloskundige. Belangrijk bij het breken van de vliezen zijn twee dingen:
Was het hoofdje tijdens de laatste controle goed ingedaald?
- JA: dan mag je qua houding doen wat je wilt; liggen, staan, lopen, zitten.
- NEE: wanneer het hoofdje de laatste controle niet was ingedaald dan moet je gaan liggen en ons direct bellen (dag en nacht, deze instructie hebben we je dan ook tijdens de laatste controle gegeven).
De kleur van het vruchtwater is erg belangrijk.
- HELDER: Wanneer het vruchtwater helder is, lichtrozig of met witte vlokjes dan is het prima. Wanneer je ’s nachts gebroken vliezen hebt en het vruchtwater helder van kleur is en er nog geen goede regelmatige weeën zijn, mag je ons ’s ochtends bellen, wanneer overdag de vliezen breken bel je meteen.
- GROEN/BRUIN/TWIJFEL: Wanneer het vruchtwater groen of bruin is of je twijfelt over de kleur dan moet je ons altijd (dus ook ’s nachts) direct bellen. Het kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept en dit is een indicatie om onder verantwoording van de gynaecoloog te bevallen.
Wanneer je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, of wanneer je zeker weet dat het zo is: Je mag niet meer vrijen en ga niet in bad.
Wanneer je voor de 37 weken weeën hebt of gebroken vliezen, bel ons dan direct want dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Wanneer je bij 42 weken nog niet bent bevallen dragen we je over naar de gynaecoloog en wordt de bevalling ook in het ziekenhuis begeleid.
Wat we ook voor u kunnen doen
Eerste consult
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wanneer moeten jullie de eerste afspraak maken?
Echo's
Al onze verloskundigen kunnen echo's maken en helpen jullie graag.
Nieuws
Klik op de button voor het laatste nieuws.
Ons team
Graag stellen we ons aan je voor en begeleiden we jullie tijdens de zwangerschap.