Veelgestelde vragen
Een aantal vragen worden vaak aan ons gesteld tijdens de zwangerschap. Je vindt de antwoorden op deze pagina door op onderstaande vragen te klikken.
Mag ik op vakantie gaan? En mag ik vliegen?
Als je tijdens je zwangerschap op vakantie gaat, neem dan altijd je zwangerschapsgegevens mee. Dan heb je voor het geval er iets gebeurt alles bij de hand. Wanneer je ongerust bent kun je ons altijd bellen.
Wanneer je naar een land op vakantie gaat waarvoor je vaccinaties nodig hebt kun je het beste informeren bij de GGD of je benodigde vaccinaties in de zwangerschap toegediend mag krijgen. Sommige vaccinaties mag je krijgen in de zwangerschap en zijn onschadelijk voor het ongeboren kindje. Maar van andere vaccinaties is de schadelijkheid niet bekend. Bedenk dus voordat je een vakantie boekt welke vaccinaties je nodig hebt en vraag na of dit kan.
Vliegen mag bij de meeste vliegmaatschappijen tot 32 weken, maar vraag dit altijd even na. Als zwangere heb je een iets verhoogd risico op trombose doordat de vaatwand slapper is en de grote baarmoeder en bloedstroom vanuit de benen belemmert. Zorg daarom dat je tijdens de reis af en te even loopt en gaat staan. Wanneer je spataderen hebt doe dan steunkousen aan en zorg dat je makkelijk zittende kleding aan hebt. Waarschijnlijk heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig. Deze kun je bij ons vragen. Wanneer je voor je vakantiebestemming en lange autoreis moet maken zorg dan dat je regelmatig even stopt en pauze neemt. Het is belangrijk om regelmatig even de benen te strekken en te bewegen. Drink nooit water uit de kraan op vakantie, maar koop flessen water in de winkel. Controleer altijd of de doppen van deze flessen nog niet eerder open zijn geweest. Eet ook geen rauwkostsalades in een restaurant in verband met versheid en hygiëne.
Mag ik onder de zonnebank of in de sauna?
Of een hoge lichaamstemperatuur van de moeder tijdens de zwangerschap kwaad kan, is niet bekend. Mogelijk is het verstandig met name de eerste maanden van de zwangerschap langdurig hete baden, saunabezoek of zonnebank te vermijden. Het effect van sauna en zonnebank in de rest van de zwangerschap is onbekend. Waarschijnlijk kan het niet zoveel kwaad maar bewezen is dit niet.
De ultraviolette straling van een zonnebank kan een zwangerschapsmasker verergeren. Dit zijn bruine vlekken die ontstaan in je gezicht na het zonnebaden. Dit komt door het hormoon melanine dat extra aangemaakt wordt in de zwangerschap. Dek dus je gezicht af of smeer het heel goed in tijdens het zonnebaden.
Kan ik sporten tijdens mijn zwangerschap?
Het is aan te raden om aan lichaamsbeweging te doen in je zwangerschap. Je blijft in goede conditie, het verstevigt je spieren en er is minder kans op aambeien, spataderen en obstipatie. Je moet wel goed naar je lichaam luisteren en een stapje terug nemen als het wat minder gaat.
Hieronder verstaan wij:
- Begin niet tijdens je zwangerschap met intensief sporten. Vooral niet als je dit voor je zwangerschap ook niet deed.
- Pauzeer regelmatig en zorg dat je goed drinkt.
Als je langer dan vier maanden zwanger bent, is het niet aan te raden om nog buikspieroefeningen te doen. Dit omdat je twee rechte buikspieren uit elkaar gaan staan door de groei van je baarmoeder.
Fietsen en zwemmen hebben een voorkeur, omdat je hierbij niet je eigen lichaamsgewicht draagt. Sporten die worden ontraden zijn: bungeejumpen, parachutespringen, vechtsporten, gewichtheffen en (diepzee)duiken.
Een zwangerschapscursus heeft als doel om je (samen met je partner) goed voor te bereiden op de bevalling. Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen: samen bevallen, yoga, haptonomie, gym, fitness, zwemmen enz. Op de praktijk hebben wij informatie over deze verschillende cursussen. Lees het door en kies wat het beste bij jullie past. Het is goed om je op tijd voor een cursus aan te melden omdat er vaak groepen worden gemaakt van zwangeren die ongeveer even ver zwanger zijn en vol is vol. Afhankelijk van de soort cursus wordt er gesproken over oefeningen die goed zijn om te doen in de zwangerschap, informatie en ontspanningsoefeningen voor tijdens de bevalling, informatie over de bevalling, enzovoorts. Wanneer je het echt niet ziet zitten een cursus te volgen lees dan een goed boek om wel goed voorbereid de bevalling in te gaan. Boeken die je daarvoor kunt lezen zijn “Veilig bevallen” van “Beatrijs Smulders” en “Duik in je weeën” van “Carita Salomé”
Hoe zit het met zwangerschapsverlof?
Je zwangerschapsverlof is zestien weken. De meeste vrouwen gaan zes weken voor de uitgerekende datum met verlof en hebben dus nog tien weken na de bevalling. Sommige zwangeren willen langer doorwerken. Je kunt maximaal vier weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan en dan heb je dus maximaal twaalf weken na de bevalling.
Wanneer je kindje voor de uitgerekende datum geboren wordt, hoef je geen verloftijd in te leveren. Dit wordt opgeteld bij het verlof na de uitgerekende datum. Als je kindje na de uitgerekende datum komt, heb je ‘geluk’. Je hebt dan nog recht op de afgesproken weken na de uitgerekende datum (bij de meeste dus tien en maximaal twaalf).
Vaak wil je werkgever een zwangerschapsverklaring voor het regelen van het verlof. Deze kun je krijgen bij je verloskundige.
Wat mag ik wel en niet eten tijdens de zwangerschap?
- Voeding Eet gezond en gevarieerd. Wanneer je dit doet zijn extra vitaminepreparaten niet nodig. Was groente en fruit goed. Eet normale hoeveelheden, je hoeft niet voor twee te eten.
- Rauw vlees Eet geen rauw vlees, zoals biefstuk, filet american, rosbief enz. Het eten van rauw vlees in de zwangerschap kan toxoplasmose veroorzaken. Dit is een parasiet die je ziek kan maken en voor het kindje gevaarlijk kan zijn.
- Orgaanvlees Eet geen orgaanvlees i.v.m een teveel aan vitamine A. Dit kan namelijk schade veroorzaken bij het ongeboren kindje. Producten zoals leverworst, paté, berliner mag 1 of 2 boterhammen per week.
- Rauwmelkse kazen Eet geen rauwmelkse kazen, zoals camembert. Dit kan listeria bevatten; een bacterie die schade kan veroorzaken bij het kindje en ook een miskraam kan veroorzaken. Zit er rauwe melk in een kaas dan staat op de verpakking: ‘au lait cru’.
- Vis Eet geen vacuümverpakte rauwe vis. Dit kan ook listeria bevatten.
- Roken Als je rookt, probeer hiermee te stoppen voordat je zwanger wilt worden. Roken zorgt ervoor dat je minder vruchtbaar bent en dat je iets meer kans hebt op een miskraam. In de zwangerschap heb je meer kans op een te klein kindje en een te vroeg geboren kindje. Na de bevalling is er een iets groter risico op wiegendood bij het kindje. Hulp bij het stoppen met roken kun je krijgen bij stivoro: www.stivoro.nl
- Alcohol Kleine hoeveelheden alcohol kunnen al schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kindje, daarom wordt er aangeraden geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Wat we ook voor u kunnen doen
Eerste consult
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Wanneer moeten jullie de eerste afspraak maken?
Echo's
Al onze verloskundigen kunnen echo's maken en helpen jullie graag.
Nieuws
Klik op de button voor het laatste nieuws.
Ons team
Graag stellen we ons aan je voor en begeleiden we jullie tijdens de zwangerschap.